مقالات

آفات و بیماری های گل رز

آفات و بیماری های گل رز

در این بخش می خواهیم درباره آفات و بیماری های گل رز به شما عزیزان توضیحاتی را ارائه دهیم. گل رز از گل های تزئینی و از دسته گل سرخیان می باشد و گل های رز به صورت بوته ای یا بالا رونده هستند که در آب وهوای سرد تا آب و هوای نیمه گرم ایران یافت می شود تعدادی  از گل های رز در تمام فصول سال گل دهی دارند ولی بسیاری از گلهای رز فصل گل دهی آنها بهار و پاییز می باشند. گل رز مانند گل های دیگر درمعرض بیماری ها و آفت های مختلفی قرار دارد که این بیماری ها و آفات باعث از بین رفتن ظاهر زیبا ی گل می شود.

از جمله بیماری و آفات گل رز سفیدک پودری، کپک خاکستری، سفیدک دوروغین،  شته وکرم سفید ریشه و غیره می باشد که در این مقاله قصد داریم به طور کامل انواع بیماری ها وآفات گل رز و با راه های کنترل آن آشنا شویم.

بیماری وآفت می تواند تاثیر زیادی برروی ظاهر وزیبای گل داشته باشند و خسارت زیادی برروی گل داشته باشند وحتی باعث ازبین رفتن گل بشوند که باشناسایی به موقع بیماری و آفت ها وکنترل آن می توان از ازبین رفتن گل جلوگیری کرد.

سفیدک پودری شایع ترین آفات و بیماری های گل رز می باشد. پودر سفیدی که نقاط مختلف گیاه را می پوشاند و بیشتر شدن بیماری برگ های گیاه پیچ  خورده، کوتاه و خشک می گردد. که برای جلوگیری این بیماری باید برگ های خشک شده را ازبین ببریم و درپایان هر فصل قسمت های آلوده گیاه را هرس کرده و از سم های مخصوص بیماری سفیدک پودری استفاده کنیم.

این بیماری درتمام گونه های گل رز دیده می شود واین بیماری درفصل پاییز رایج تراست که با پیدا شدن لک های خاکستری وسیاه وقرمز وارغونی دربرگ و ساقه گیاه، باعث زرد شدن  گیاه و درنهایت خشک شدن ساقه و برگ می شوند  برای کنترل این بیماری دردمای سرد روی برگ های گیاه آب ریخته نشود و قسمت های گیاه که درگیر بیماری شدن هرس وازبین ببریم واز سم کارتان برای ازبین بردن بیماری استفاده شود.

انواع آفات و بیماری های گل رز

یکی دیگر ازآفات و بیماری های گل رز، گال طوقه بوده و از مهمترین و زیان بارترین بیماری گل رز می باشد که این بیماری طول عمر بالا یی دارد که می تواند 15 الی 20 سال باقی بماند این بیماری باتوده های خشن و نامرتب روی ساقه ظاهر می شود و باعث ازبین بردن گیاه می شود. برای کنترل این بیماری باید در خاکی که قبلا گیاه دچار این بیماری شده است چند سالی گیاه کاشته نشود. تمام وسایل هرس با آب وصابون والکل مصنوعی ضدعفونی شوند و برای جلوگیری ازانتشار بیماری گیاه آلوده درزمین حفر شود.

از نشانه های این بیماری دانه های نارنجی رنگ می باشد که درقسمت پشت برگ ایجاد می شود که مرور زمان باعث سیاه شدن برگ های مبتلا می شوند. برای جلوگیری از این بیماری گیاه باید از رطوبت بالایی  برخوردار نباشد و دراوایل بهار و تابستان که دمای هوا بالاتر است دربازده زمانی 10الی 14روز سم پاشی شود و درصورت ابتلا گیاه به این بیماری قسمت های مبتلا به بیماری هرس شود.

شروع این بیماری با ایجاد لکه های قرمز برروی ساقه می باشد که با گذر زمان این لکه به صورت خاکستری و درآخر به لکه های قهو های تبدیل می شوند که درصورت عدم کنترل باعث پوسیدگی گیاه می شوند. برای جلوگیری از این بیماری باید از زخمی شدن گیاه جلوگیری کرد و در صورت ظاهر شدن این بیماری قسمت های درگیر شده ای گیاه را هرس کرد .

در ادامه آفات گل رز را به شما توضیح خواهیم داد.

شته حشراتی می باشند که به رنگ های مختلفی وجود دارند و باسرعت زیادی انتشار پیدا می کنند وبیشتر درقسمت زیرین برگ ها دیده می شوند. در تمام فصول سال وجود دارند که دراوایل بهار، تابستان و پاییز بیشتر دیده می شوند و از آنجایی که شته از شیره گیاه تغذیه می کند باعث ازبین رفتن شادابی و طراوت گیاه می شود و برای جلوگیری یا کنترل این آفت باید ازسم حشرکش استفاده کرد. شته یکی دیگر از آفات و بیماری های گل رز می باشد.

کرم سفید ریشه که به اژدهای زیرخاک معرفی شده و بسیار پر خطر می باشد در ابتدا این کرم ها به ریشه های نازک گیاه حمله می کنند و در ادامه شروع به نابود کردن تمام ریشه های گیاه شده وباعث ازبین رفتن استحکام گیاه می شوند. در نتیجه باعث خشک واز بین بردن گیاه می شوند که برای جلوگیری از این آفت باید درفصل بهار وپاییز با بیل زدن و درفصل زمستان با شخم زدن این کرم ها رو ازبین ببریم و با ازبین بردن علف های هرز و استفاده از سم مناسب ازانتشاراین آفت جلوگیری کرد.

مورد بعدی از آفات و بیماری های گل رزو یکی از خرابکارترین آفات حشره‌ای، سوسک ژاپنی می باشد. این سوسک بیشرین آسیب رو به  گیاهان گلخانه‌ای و باغچه‌ای می زند بیشترین فعالیت این سوسک ها در فصول گرم سال می باشد و به صورت گروهی کار تخریب را انجام می دهند برای جلوگیری و کنترل این آفت بهترین کار پیشگیری از این آفت و شناسایی به موقع این آفت می باشد چون این سوسک ها به سرعت جذب گیاه بیمار می شوند .

کنه تارعنکبوتی سه الی چهار هفته عمر دارد که با توجه به عمر کوتاه که دارند به سرعت تولید مثل می کند ودر رنگ های مختلف وجود دارد. در فصل تابستان بیشترین فعالیت را داشته و از گیاهی به گیاه دیگر قابل انتقال می باشد وبیشتر برروی برگ های دچار آلودگی ایجاد می شوند. به صورت تارهای سفید یا زرد ببرروی برگ گیاه بوده که درهنگام وجود کنه تار عنکبوتی  گیاه به صورت پژمرده و برگهای سوراخ و زرد بوده که برای جلوگیری از این آفت باید به صورت مرتب برگ های گیاه را تمیز کرده وآبیاری لازم انجام شود.

یکی دیگر از آفت گل رز زنبور برگ ‌بُرمی باشد که تخم گذاراین حشره به صورت ردیفی می باشد و بیشتر درمناطق شمالی کشور دیده می شود که درمدت زمان بسیار کم خسارت زیادی به گیاه وارد می کند وباعث ازبین رفتن برگ های گیاه وصدمه به شاخ ها می شود. برای جلوگیری از این آفت، بهترین راهکارسم پاشی است که تاثیر زیادی هم برای جلوگیری وهم برای کنترل این آفت دارد.

از این حشره به نام قاتل خاموش گیاهان نام برده می شود که به رنگ سیاه وقهوه ای بوده و یکی دیگر از آفات و بیماری های گل رز است. درداخل تنه و شاخه های گیاه حفره درست می کنند که این حفره ها مکان تخم گذاری حشره می باشد. بیشرین تغذیه این حشره از چوب شاخه ها بوده و این حشره بیشتر در خاک های سبک ودرمناطق مرطوب  مشاهده می شود و مهمترین اقدامات کنترلی برای جلوگیری ازاین آفت آبیاری وکود دهی منظم است که باعت شادابی گیاه می شود. درصورت مشاهده این آفت باید شاخه های آلوده هرس و ازبین برده شوند .  

انواع آفات گل رز

این آفت به شکل پولک های گرد، خیلی ریز و رنگ سفید می باشد و دارای پوشش مومی ضخیمی است که حشرات ریزی زیر آن می باشد که تغذیه آن ها بیشتر از برگ های تازه وساقه گیاه می باشد وبرای کنترل از آفت سم پاشی بایددرمراحل مختلف یک بار  درآخر زمستان و یک بار بعد از اتمام سرمای زمستان وقبل از بیداری گیاه انجام شود.

در این مقاله، آفات و بیماری های گل رز وراهکارهای پشگیری وکنترل روبررسی گردیم ودیدیم که بیماری وآفات گل رز بسیار متنوع می باشد وهر کدام از این آفات وبیماریها علائم واثرات مخرب گوناگونی روبرای گیاه ما  دارند که با شناسایی به موقع این آفات وبیمارها ودرمان  آن می توانیم ازگیاه دربرابر آسیب جدی ویا حتی خشک شدن گیاه محافظت کنیم .   

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *