در این مقاله قصد داریم توضیحاتی درباره آفات و بیماری های توت فرنگی به شما ارائه دهیم. توت فرنگی میوه ای زینتی و سرشار از ویتامین سی و فوق العاده خوشمزه است. این گیاه نازپروده درصورت عدم رعایت برخی ملاک های محافظتی که در ادامه از آن یاد خواهیم کرد سلامت خود را از دست می دهد و دچار آفات و بیماری های گوناگونی می شوند که ما قصد داریم شایع ترین آن ها را در این مقاله شرح دهیم. درحالت کلی آفات و بیماری های توت فرنگی در دسته بندی های بیماری های: ویروسی، قارچی، باکتریایی، آفات و حشرات قرار می گیرد. در ادامه به برخی از بیماری های قارچی خواهیم پرداخت.
آفات و بیماری های مهم توت فرنگی
در ادامه برخی از آفات و بیماری هایی که تاثیر زیادی روی گیاه توت فرنگی می گذارند را معرفی و توضیح خواهیم داد.
1-سفیدک پودری
یک بیماری قارچی است این قارچ با نام Podosphaera aphanisشناخته می شود. از جمله نشانه های سفیدک پودری می توان به تارهای سفیدرنگ مخملی و کرکی اشاره کرد که روی برگ های جوان و خود میوه رشد می کند از علت های اصلی سفیدک پودری می توان به رطوبت بالا یا محلول پاشی بیش از حد نیاز گیاه اشاره کرد. این بیماری زمانی رخ می دهد که لبه ی برگ های آلوده ی توت فرنگی به سمت بالا می پیچد و به رنگ های بنفش و قهوه ای تیره تغییر رنگ می دهد.
اگر این آلودگی تشدید شود می تواند منجر به عدم تولید محصول شود همانطور که اشاره شد از جمله عوامل ایجاد این بیماری قارچی رطوبت بالا در فصل های سرد سال مثل زمستان است. کمبود نور و وزش باد و قرار گیری محصول در دمای16 تا 26 درجه ی سانتیگراد در ایجاد سفیدک پودری بسیار موثر است.
موثرترین راه حل برای مقابله با سفیدک پودری طبق نظر کارشناسان استفاده از برخی محلول ها برای درمان سفیدک پودری توصیه می شود:
-اما در قدم اول بهتر است قسمت هایی از گیاه که آلوده به سفیدک پودری شدند را از قسمت های سالم جدا کرد تا مانع پخش شدن قارچ ها شویم.
-قدم دوم استفاده از برخی محلول های شیمیای تایید شده ای که پس از تجربه های بسیار آزمون خود را پس دادند ازجمله سولفور که یک قارچ کش موثر برای برطرف کردن سفیدک پودری توت فرنگی است که علاوه بر این گیاه می توان برای تنظیم و کنترل سفیدک پودری شلیل، سیب، انگور، رز و سایر موارد استفاده کرد.
2-آنتراکنوز
از دیگر بیماری های قارچی می توان به آنتراکنوز اشاره کرد که از اولین نشانه های محسوس ان فرو رفتگی قهوه ای اجری رنگ روی خود میوه است که به شکل دایره ای روی توت فرنگی خود را ظاهر می کند این آلودگی روی ساقه و برگ های کوچک نیز قابل مشاهده است. عامل بیماری آنتراکنوز توت فرنگی قارچی به نام Colletorichum acutatum می باشد. این بیماری قارچی اگر تشدید شود باعث مرگ گیاه شما می شود خبر بد این است که این بیماری قابل تکثیر به همه ی اندام های گیاه توت فرنگی است.
بسته به میزان آسیب دیدگی گیاه راه های مختلفی برای درمان وجود دارد و در استفاده از سموم شیمیایی باید با آگاهی و دقت نظر فراوان وارد عمل شد. البته که می توان با رساندن آفتاب به خاک گیاه و خودداری از مصرف زیاد از کود های نیتروژنی و حذف علف های هرز و جداسازی میوه های آلوده،رعایت فاصله کشت مناسب و نهایتا استفاده از قارچ کش های تایید شده از ابتدای گلدهی تا برداشت توت فرنگی این بیماری را کنترل کرد.
3-کپک خاکستری
در مورد بعدی از آفات و بیماری های توت فرنگیهمانطور که از نام ان پیداست لکه های خاکستری رنگی روی توت فرنگی شکل می گیرد که و آن را دچار بیماری می کند. توت فرنگی وقتی دچار کپک خاکستری می شود ساختاری نرم و آبکی به خود می گیرد. این آلودگی از انتهای میوه شروع شده و تمام گیاه را در بر می گیرد. این بیماری در شرایطی آب و هوایی گرم و دارای رطوبت بالا شایع تر است.
ازجمله راهکار های مناسب برای بیماری کپک خاکستری می توان به:
-برداشت محصول در زمان مناسب
-زهکشی با کیفیت
-جداسازی بخش های آلوده
-در معرض نور قرار دادن گیاه
-تلاش در برخورد نکردن گیاه با خاک
-تهیه قارچکش زیر نظر کارشناس
4-پوسیدگی چرمی یا leather rot
عامل بیماری پوسیدگی چرمی در گیاه توت فرنگی phytophtora cactorum می باشد. از جمله علایم محسوس می توان به تلخ مزه شدن و نرم و آبکی شدن میوه اشاره کرد. علایم ظاهری بروز این بیماری تغییر رنگ به رنگ قهوه ای تیره است. عامل اصلی ایجاد و تشدید پوسیدگی چرمی می شود رطوبت به خصوص در زمان برداشت محصول می باشد.
5-پوسیدگی میوه بورتیتیس Bortytis
یک پوسیدگی درد سرساز که در دمای پایین بین 16 تا 23 درجه و رطوبت بالا ایجاد می شود و تا درصد بالایی میوه را آلوده می کند. هاگ ها یا اسپورهای Bortrytis روی برگ ها ی گیاه می نشینند و مردند، شروع به پوسیده شدن می کنند و یکسری قارچ هایی می سازند که به داخل گل ها فرو می روند. آن ها در درون گل در انتظار رسیدن میوه و نهایتا تولید قند توسط می مانند تا از این قند تغذیه کنند و هرچه میوه شیرین تر شود قارچ ها رشد بیشتری می کنند و کپک خاکستری تشکیل می شود.
راهکار هایی برای جلوگیری از این بیماری:
-جداسازی توت فرنگی آلوده شده از سایر توت فرنگی ها
-ایجاد شرایط گردش هوا در اطراف برگ و گل گیاه
-می توانید پس از برداشت توت فرنگی بلافاصله آن را در محیطی سرد قرار دهید.
-برخی از پرورش دهندگان توت فرنگی در تلاش هستند که کپک خاکستری بورتیتیس را از طریق قارچ کش ها از بین برند درحالیکه این کپک با چنان سرعت تکثیری ایجاد می شود که توانایی مقاوت در برابر این قارچ کش ها را پیدا می کند.
6-پوسیدگی زغال چوب یا ماکروفومینا
این بیماری یکی دیگر از آفات و بیماری های توت فرنگی بوده که علائمی شبیه به فوزاریوم دارد. این بیماری به تاج گل آسیب وارد کرده که از طرق خاک وارد تاج می شود و منشاء ورود آن خاک می باشد. در این مرحله توت فرنگی آب زیادی جذب می کند و جذب فراوان آب باعث می شود ریشه ها توانایی دریافت اکسیژن را نداشته باشند. از جمله شایع ترین عوامل دیگر نیز می توان به بالا رفتن دما و خشکی هوا اشاره کرد که از عوامل تشدید کننده این بیماری است.
شاید برای شما مفید باشد: نکات نگهداری توت فرنگی
سخن پایانی
در این مقاله از معرفی آفات و بیماری های توت فرنگی سعی شد آفات و بیماری هایی که بیشترین ضربه را به توت فرنگی وارد می کند را درج کنیم. همانطور که گفته شد برخی از آفات مهم مثل کپک خاکستری، سفیدک پودری، آنتراکنوز، پوسیدگی چرمی، پوسیدگی فیتوفترا و غیره را برای شما عزیزان شرح دادیم و امید است از این محتوا بهره برده باشید.